lijn

Maak een succes van je samengestelde gezin!

Een nieuwe partner… met kinderen?

Na je scheiding heb je een nieuwe partner gevonden of je bent verliefd geworden op iemand die al kinderen heeft. Jullie hebben de wens om met elkaar verder te gaan, maar hoe pak je dat verstandig aan?
Wanneer je twee gezinnen samenvoegt, is het belangrijk dat je probeert rekening te houden met elkaars wensen en verwachtingen, ook die van de kinderen! Als je aan een samengesteld gezin begint, is het enorm belangrijk om je goed voor te bereiden. Dat kan met het Stiefplan.

Woon je al enige tijd met elkaar samen? En voel je je soms teleurgesteld omdat het anders gaat dan dat je had verwacht? Heb je het gevoel er soms niet bij te horen of er alleen voor te staan? Heb je last van de spanningen met de ex-partner? Een samengesteld gezin is echt anders dan een kerngezin!

Wij hebben ook een uitgebreide website voor samengestelde gezinnen en het Stiefouderschapsplan klik hier

Het Stiefplan helpt

Het Stiefplan is dé uitkomst voor mensen met een nieuw gezin. In het boek ‘Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?’ wordt het Stiefplan duidelijk uitgelegd. Het boek laat zien hoe een samengesteld gezin verschilt van een ‘kerngezin’, aan de hand van zeven kenmerken. Het Stiefplan helpt jou en je gezin bij het stellen van precies de juiste vragen en het formuleren van een gezamenlijk doel. Je kunt invullen welke steun je verwacht van je partner (praktisch én emotioneel) en wat je belangrijk vindt in de opvoeding, hoe je wilt dat er met spullen wordt omgegaan, en welke rol de ex-partner en ex-schoonfamilie spelen. En passant hoor je misschien nog heel verrassende dingen van je partner, of wist je van jezelf niet dat je sommige dingen eigenlijk heel belangrijk vindt. Neem de tijd om het Stiefplan gezamenlijk te bespreken en in te vullen – ook met de kinderen; het vergroot de kans dat jullie nieuwe gezin wél zal slagen!

Het Stiefplan helpt om aandacht te schenken aan onderwerpen die je misschien moeilijk vindt om te bespreken. En geeft duidelijke tips en oplossingen. Het plan is een steun in de rug om goed te communiceren met je partner en de kinderen.

Het Stiefplan bestaat uit twee delen:

Het stiefplan
Hier worden kort en overzichtelijk de belangrijkste vragen gesteld, die voor alle nieuwe gezinnen gelden.

Het persoonlijke Stiefplan
In het zeer uitgebreide persoonlijke Stiefplan vul je specifiek de onderwerpen in die op jullie gezin van toepassing zijn.

Je kunt hier het basisstiefplan gratis downloaden!

boek3

Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin? Alles valt of staat met heldere afspraken: Het Stiefplan

In het persoonlijke plan vind je onder andere:

  • het samenwoonplan
  • hoe introduceer je de nieuwe partner bij de kinderen?
  • het praktische heen-en-weer-schema
  • consequenties voor de eerder gemaakte afspraken met je ex
  • het kiezen van een opvoedstijl
  • financiën en erfrechtelijke aspecten in het nieuwe gezin

Een Stiefplan-Coach?

Met het boek kun je zelf aan de slag, maar in veel gevallen is het ook fijn om met elkaar te kijken naar jullie verwachtingen, jullie emoties en verlangens. Kom je er samen niet uit en heb je extra hulp nodig? Een Stiefplan-Coach is een gezinsbegeleider met een speciale opleiding tot Stiefplan-Coach. Hij of zij heeft veel ervaring in het begeleiden van samengestelde gezinnen en weet alles van het Stiefplan. Er zijn al 110 Stiefplan-Coaches in heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt! Een Stiefplan-Coach kan jou en je gezin helpen om van je samengestelde gezin een succes te maken.

Ben je professional en wil je gaan werken met stiefouders, ouders en stiefkinderen? Wij geven sinds 2012 opleidingen aan hulpverleners, mediators en advocaten over (de vorming van) stiefgezinnen. Wij bieden zowel een ééndaagse als een gehele opleiding van driedagen. Lees hier wat onze cursisten zeggen van de opleiding.

Hier vindt u alle informatie en aanmelding over de opleiding tot Stiefplan-Coach. Popelier Opleidingen ondersteunt Stiefplan-coaches met terugkomdagen, seminars en verdiepingsdagen. Kijk op onze agenda voor de eerstkomende cursussen en activiteiten.

 

‘ …Er staat nog niet in de wet dat het moet en dat is jammer. Ik vind een stiefplan net zo belangrijk als een ouderschapsplan.’

Ed Spruijt, scheidingsonderzoeker
Universiteit Utrecht

Ben je op zoek naar een cursus of opleiding over samengestelde gezinnen?
Wij bieden zowel een eendaagse als een driedaagse opleiding voor professionals! Voor meer informatie kijk op onze website: www.stiefplan.nl

Waarom een stiefouderschapsplan? De bedenkers aan het woord!